Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nyitogatjuk gyakrabban a hűtőt, ha fáradtak vagyunk?
  2023-11-09 19:51:15, csütörtök
 
  Előfordul, hogy egyes éjszakákon nem alszunk túl jól. Másnap emiatt hajlamosabbak vagyunk zsírosabb és édesebb ételeket magunkhoz venni. A túl kevés alvás, a túl sok alvás és a rossz alvás is befolyásolhatja, hogy mikor és mennyit eszünk. Ha megfelelő az alvás mennyisége és minősége, sokkal hatékonyabban tudjuk befolyásolni, hogy miből mennyit és egyáltalán milyen ételeket fogyasztunk.

Az emberek jóval kevesebbet alszanak napjainkban, mint kb. 20 évvel ezelőtt. Ennek sok magyarázata van: sok a napi elfoglaltság, sokan használnak még lefekvés előtt is elektronikus eszközöket, és az emberek egész egyszerűen azt gondolják, hogy a kevesebb alvás is elegendő. Azonban minden felnőtt embernek legalább napi 7-8 óra alvásra van ahhoz szüksége, hogy a teste és az elméje is regenerálódjon másnapra.

Az alvás tehát nagyon fontos az egészség szempontjából. A fáradtság ugyanis csökkenti az akaraterőt. Mit is jelent ez? Ha nem vagyunk fáradtak és kimerültek, sokkal jobban tudjuk kontrollálni magunkat, a gondolatainkat és az érzéseinket. Például ha nem vagyunk fáradtak, akkor is eszünk édességet, de tudunk magunknak megálljt parancsolni, ellenben fáradtság esetén nehezebben állunk ellen a csábításnak.

Fáradtság esetén nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra, vagy egyáltalán nem mozgunk semmit. Amikor kicsattanunk az energiától, könnyebben választjuk a lépcsőzést, de fáradtság esetén inkább a liftet használjuk, és ugyanez az állítás igaz, ha az autó vagy a gyalogos közlekedés közül kell választanunk.

Az alváshiány befolyásolja a nyugalmi anyagcserét is. Amikor nem alszunk eleget, akkor a testünkben az alapvető funkciók is lelassulnak. Ha esténként vagy esetlegesen éjszakánként nassolni támad kedvünk, akkor nincs más megoldás, minthogy hamarabb fekszünk le aludni. Ugyanis ha nem alszunk eleget, éhesek lehetünk. A nem megfelelő alvás pedig növeli az étvágyat. A jó éjszakai alvás a megfelelő testsúly kialakításában is a segítségünkre lehet.

Az alvásnak számos funkciója van, hatással van az étvágyhormonokra is. Létezik egy ghrelin nevű hormon, amelynek az a feladata, hogy beindítsa az étvágyat, azaz hogy tudassa velünk, hogy ideje elkezdeni enni. Amikor az emberek alváshiányban szenvednek, akkor a testük a szokásosnál többet termel ebből a hormonból, ami pedig fokozott étvágyat eredményez.

A leptin egy olyan hormon, amely csökkenti az étvágyat, amikor már eleget ettünk. Ha nem alszunk eleget, akkor a testünk kevesebb leptint termel, ami nagyobb táplálékfogyasztást eredményez.

Stressz esetén a szervezetben megemelkedik a kortizol szintje, ami gyakran az étvágy növekedését és a zsír raktározását eredményezi, elsősorban a has körül. A kortizolszint akkor is megemelkedik, ha nem alszunk eleget.

Számos kutatás kimutatta, hogy a kevés alvás megemeli a ghrelinszintet és alacsonyabb leptinszintet eredményez, illetve még a kortizolszint is megemelkedik. Ez pedig alváshiányt és elhízást eredményez. Az alvás tehát kulcsfontosságú az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: étvágyhormonokra, kulcsfontosságú, befolyásolhatja, kialakításában, ghrelinszintet, regenerálódjon, gondolatainkat, fenntartásához, kortizolszint, szempontjából, hatékonyabban, leptinszintet, segítségünkre, hajlamosabbak, alváshiányban, kicsattanunk, befolyásolni, elfoglaltság, raktározását, testmozgásra, szervezetben, megemelkedik, kontrollálni, éjszakánként, választanunk, befolyásolja, elektronikus, érzéseinket, esetlegesen, fogyasztunk, csábításnak, szokásosnál, parancsolni, eredményezi, növekedését, alváshiányt, rossz alvás, alvás mennyisége, emberek jóval, napi elfoglaltság, emberek egész, kevesebb alvás, alvás tehát, egészség szempontjából, fáradtság ugyanis, liftet használjuk, állítás igaz, autó vagy, gyalogos közlekedés, alváshiány befolyásolja, nyugalmi anyagcserét, alapvető funkciók,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A könnyek összegyűjtése  Tehetségtelen gyerek nincs.  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Életművészet  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Minden szülő a lényével nevel.  Két tekintet van  Életművészet  S a dalok tanulsága  Április 22. a Föld napja,  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  Április 22. a Föld napja,  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  képre írva  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Palóc Grand Canyon  Volt egy...  Búzaszentelés  Alakot vált...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Vannak arcok  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Beney Zsuzsa - Tavasz  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  A végzet az  Messziről jött ember  Alakot vált...  Ma  Alvó cica  Beney Zsuzsa  A fák lelke  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Ébredj  Ahogy emelkedik a rezgés...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Szent György nap  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rossz alvás, alvás mennyisége, emberek jóval, napi elfoglaltság, emberek egész, kevesebb alvás, alvás tehát, egészség szempontjából, fáradtság ugyanis, liftet használjuk, állítás igaz, autó vagy, gyalogos közlekedés, alváshiány befolyásolja, nyugalmi anyagcserét, alapvető funkciók, megfelelő testsúly, segítségünkre lehet, alvásnak számos, ghrelin nevű, emberek alváshiányban, szokásosnál többet, olyan hormon, testünk kevesebb, szervezetben megemelkedik, kortizol szintje, étvágy növekedését, zsír raktározását, kortizolszint akkor, kevés alvás, egészséges testsúly, étvágyhormonokra, kulcsfontosságú, befolyásolhatja, kialakításában, ghrelinszintet, regenerálódjon, gondolatainkat, fenntartásához, kortizolszint, szempontjából, hatékonyabban, leptinszintet, segítségünkre, hajlamosabbak, alváshiányban, kicsattanunk, befolyásolni, elfoglaltság, raktározását, testmozgásra, szervezetben, megemelkedik, kontrollálni, éjszakánként, választanunk, befolyásolja, elektronikus, érzéseinket, esetlegesen, fogyasztunk, csábításnak, szokásosnál, parancsolni, eredményezi, növekedését, alváshiányt, anyagcserét, alacsonyabb, lelassulnak, magyarázata, napjainkban, kevesebbet, kimerültek, akaraterőt, egyáltalán, szenvednek, eredményez, elsősorban, energiától, alváshiány, közlekedés, egyszerűen, testünkben, éjszakákon, eléréséhez, egészséges, használjuk, mennyisége, eszközöket, nehezebben, használnak, lépcsőzést, könnyebben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.